© Rootsville.eu

Ben Wendel (US)
tiltle: Understory
music: Jazz
release date: october 04, 2024
label: Edition Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ben Wendel

© Rootsville 2024


Edition Records is verheugd om de release op 4 oktober aan te kondigen van het langverwachte livealbum van de voor een GRAMMY® genomineerde saxofonist Ben Wendel, Understory: Live at the Village Vanguard. Opgenomen tijdens een reeks intieme optredens op de legendarische locatie in november 2022, legt Understory de essentie van Wendels kunstenaarschap en de iconische sfeer van de Village Vanguard vast, een van de meest heilige podia van de jazz. Wendel wordt begeleid door een supersterrenensemble met pianist Gerald Clayton, bassist Linda May Han Oh en drummer Obed Calvaire.

Het album begint met een pakkende solo-uitvoering van Wendel op tenorsaxofoon. In het openingsnummer, "Lu", zet hij het podium op met een nauwkeurig gerenderde gebroken arpeggio, waarvan de heldere staccato resoneert door de uniek gevormde kelder van de Village Vanguard. Dit moment van eenzaam geluid is niet alleen een introductie, maar een aanroeping - een knipoog naar de legendarische geschiedenis van de club en zijn legendarische artiesten uit het verleden.

Wendels solo-introductie is een eerbetoon aan de jazzgrootheden die dit podium hebben gesierd, van Sonny Rollins tot John Coltrane. Het weerspiegelt zijn diepe verbondenheid met de geest van de club, die hij vergelijkt met een welwillende kracht die muzikanten omhult met een gevoel van acceptatie en aanmoediging.

Live opnemen in de Village Vanguard is een belangrijke mijlpaal in de carrière van elke jazzmuzikant. Voor Wendel was het een moment van reflectie en een kans om zijn reis als componist en instrumentalist te evalueren. Wendel staat bekend om zijn uitgebreide benadering van jazz en zijn werk reikt vaak verder dan traditionele grenzen, waarbij hij diverse invloeden en experimentele elementen verwerkt. Een bekend voorbeeld is zijn vorige album All One, uitgebracht rond de tijd van de Vanguard-datum die is vastgelegd op Understory. All One bood weelderige, uitgestrekte orkestrale achtergronden die waren ontworpen om verschillende solisten te omringen, waaronder zangeres Cecile McLorin Salvant en anderen, en ging verder met het produceren van Wendel's allereerste GRAMMY®-nominatie als leider.

Wendels diverse discografie benadrukt zijn bereik, van zijn rol als oprichter van het genre-tartende collectief Kneebody tot samenwerkingen met artiesten als Tigran Hamasyan, Bill Frisell en Snoop Dogg. Zijn toewijding aan exploratie wordt verder geïllustreerd door zijn werk met Japanse shamisen-meesters en Afro-Cubaanse muzikanten, evenals zijn innovatieve project met audio-reactieve verlichting en dans in het BIMHUIS in Amsterdam.

Understory is een bewijs van Wendels collaboratieve geest. Het album bevat zijn kwartet, bestaande uit langdurige medewerkers in Clayton, Oh en Calvaire. Hun gedeelde geschiedenis en wederzijds begrip zorgen voor een dynamische en genuanceerde wisselwerking die de compositorische diepte van Wendels muziek vergroot. Het album bevat originele composities die speciaal voor deze betrokkenheid zijn gemaakt, zoals "Lu", dat de muzikanten uitdaagt met zijn complexe metrische structuren. Andere nummers, zoals "Tao", duiken in contemplatieve stemmingen, wat Wendels vermogen weerspiegelt om grenzen te verleggen en tegelijkertijd een verbinding te behouden met de kerntradities van jazz.

Wendel brengt ook een ode aan de jazzgeschiedenis met nummers als "Proof", een contrafact van Thelonious Monks "Evidence", en een uitvoering van "On the Trail", beroemd opgenomen door Jimmy Heath en Wynton Kelly. Deze stukken tonen Wendels technische bekwaamheid en zijn diepe waardering voor het rijke erfgoed van jazz.

tracks:

  1. Lu
  2. Proof
  3. On the Trail
  4. Scosh
  5. Jean & Renata
  6. I Saw You Say
  7. Tao